Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Mazāk nekā puse no pasažieriem autobusos lieto drošības jostu

Redakcija
Redakcija

Tā liecina starptautiskā pasažieru pārvadātāja Lux Express veiktā pasažieru aptauja, kas tika organizēta drošības kampaņas “Piesprādzē rītdienu!” laikā. Kampaņa risinājās visās Baltijas valstīs, un tās laikā jau otro gadu pēc kārtas sabiedrība tika mudināta pievērst uzmanību drošības jostu lietošanai ne tikai automašīnās, bet arī autobusos.

Saskaņā ar šogad veikto aptauju sabiedrībā joprojām nepietiekami tiek novērtēta drošības jostu nozīme. Ja 72,4% respondentu atbildējuši, ka drošības jostu lieto, pārvietojoties ar automašīnu, tad tikai 44,5% apstiprinājuši, ka sprādzējas, arī braucot ar autobusu. Tiesa, salīdzinot ar situāciju pagājušajā gadā, rādītāji ir uzlabojušies par gandrīz 10%.

Par situācijas uzlabojumu liecina arī noliedzošo atbilžu skaita samazinājums. Ja vēl pirms gada kampaņas sākumā 14,9% pasažieru atbildēja, ka nelieto drošības jostas autobusā, tad, noslēdzoties kampaņai, šādi atbildēja vairs tikai 9% respondentu. Šogad rezultāts ir turpinājis uzlaboties, un kampaņas beigās vairs tikai 7,5% respondentu atbildēja, ka nepiesprādzējas, braucot ar autobusu.

“Veiktās pasažieru aptaujas apliecina, cik svarīgi ir regulāri atgādināt un runāt par drošības jautājumiem, tai skaitā arī piesprādzēšanos, braucot ar autobusu. Cilvēki bieži vien drošības jostas autobusā uztver kā nebūtisku, pat nevajadzīgu detaļu, taču jāatzīmē, ka šis drošības elements ir ierīkots ne bez iemesla un izšķirošā brīdī var pasargāt gan konkrētā pasažiera, gan viņam apkārtesošo veselību un pat dzīvību,” uzsver Lux Express vadītājs Latvijā Krišjānis Reķis.

Lai atgādinātu sabiedrībai, cik svarīgi ir sevi un savus tuviniekus pasargāt, ievērojot ceļu satiksmes noteikumus, pasažieru pārvadātājkompānija Lux Express novembrī izvērsa kampaņu “Piesprādzē rītdienu!”. Kampaņas laikā masu medijos, sociālajos tīklos un arī klātienē tika izvērstas dažādas aktivitātes, ar kuru palīdzību cilvēki dažādos veidos tika izglītoti par drošības jostu nozīmīgumu.

Tā, piemēram, Lux Express autobusos tika izvietotas informatīva rakstura uzlīmes ar atgādinājumu piesprādzēties, savukārt sociālajos tīklos izplatīts video, kur gan kompānijas pārstāvji, gan sabiedriski aktīvas personas atgādināja par drošību autobusā. Tāpat arī tirdzniecības parkā Alfa kampaņas atklāšanas pasākumā visi klātesošie tika aicināti pārliecināties par sadursmes brīdī esošo inerci un to, kā drošības josta notur pasažieri un pasargā no trieciena. Iedzīvotāji tika arī aicināti atbalstīt drošu braukšanu un izplatīt atgādinājumu par to, fotografējoties t/p Alfa pie ilūziju foto sienas un iegūto foto publicējo savos sociālo tīklu kontos ar mirkļbirku #piespradzeritdienu.

Noslēdzoties kampaņai, 44,5% respondentu atbildēja, ka autobusā piesprādzējas vienmēr, 31% teica, ka lielākoties piesprādzējas, 17% pasažieru norādīja, ka drošības jostu lieto reti, savukārt 7,5% atzina, ka nekad nesprādzējas. Visbiežāk pamatojot, kādēļ jostas netiek lietotas, tika norādīts, ka jostas ir neērtas (48,1%).