Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Kustības brīvība jebkurā vietā un laikā

Redakcija
Redakcija

Pavasaris un vasara ir tas laiks, kad saproti, ka ir pietiekoši ilgi sēdēts mājās – laiks doties ārā, redzēt jaunas vietas vai arī apmeklēt senus draugus vai radus. Mūsdienās arvien populārāks transporta veids pilsētās ir velosipēds, taču brīvdienas ir tas brīdis, kad gribas doties izbaudīt dabas krūti un visērtāk to izdarīt ir tieši braucot ar mašīnu. Mašīna sniedz kustības brīvību un iespējas nokļūt jebkurā vietā jebkurā laikā.

Ja mašīnas iegāde vēl ir tikai paredzēta, tad te būs pāris lietas, kas būtu jāņem vērā sava jaunā, uzticamā drauga meklējumos. Vietas, kur meklēt mašīnu ir dažādas. To var meklēt , gan interneta sludinājumu portālos, gan arī pie auto dīleriem vai pat auto plačos. Ja nejūties drošs par savām auto tehniskajām zināšanām, tad nekaunies meklēt palīdzību ģimenē vai draugu lokā, jo šis pirkums tomēr ir svarīgs un ne lēts. Tomēr, ir pāris lietas, kuras jau no paša sākuma ir jāņem vērā.

CSDD un VIN numura informācijas pārbaude
Kā esi noskatījis kādu mašīnu, kura tev liekas saistoša, tā uzreiz reģistrēto numurzīmi pārbaudi eCSDD portālā, kur parādīsies gan tehniskās apskates dati, gan nobraukums pa gadiem, gan vidējais degvielaspatēriņš, kā arī citi dati. Ja sludinājumā ir norādīts automašīnas VIN numurs, tad ir arī iespējams pārbaudīt auto izcelsmi un senāku vēsturi, ja tās pirmā reģistrācijanav bijusi Latvijā.

Kas ir pārdevējs?
21.gs sniedz plašas iespējas uzzināt informāciju par personām. Tu vari apskatīties pārdevēja profilu internetā, ar ko nodarbojas, vai mašīnu pārdošana nav viņa ikdiena, vai Jums nav kādi kopīgi draugi, kuriem varētu pajautāt par šo cilvēku un viņa krietnumu. Šis, protams, ir subjektīvi, taču ne mazāk svarīgi.

Servisa vēsture
Nav svarīgi, vai mašīna pirmo reizi ir reģistrēta Latvijā vai citur. Ja tā ir regulāri kopta, vesta uz oficiāliem servisiem, tad būs saglabājusies informācija par visiem veiktajiem remontiem, kas arī vairāk pastāstīs par mašīnu un tās pagātni. Ja ir veiktas regulāras apkopes oficiālos servisos, tad pastāv mazāka iespēja, ka mašīnai ir kāda paslēpta kaite vai arī veikts nekvalitatīvs remonts.

Rūpīga auto vizuālā apskate
Rūpīgi apskatiet mašīnu gan no ārpuses, gan no iekšpuses. Virsbūvē pievērs uzmanību, vai krāsojums ir viendabīgs, vai nav mainīga kāda detaļa un pārkrāsota, tas varētu liecināt par to, ka mašīna ir sista. Mašīnām, kuras ir 10 un mazāk gadus vecas rūsa ir slikta pazīme. Tas liecina, ka mašīna nav tikusi pietiekoši kopta. Ja mašīnai ir relatīvi mazs nobraukums, taču salons vietām (stūre, pārnesumu kārbas rokturis, pogas un slēdži) ir jūtami nodiluši, tad tas var norādīt uz to, ka nobraukums ir maldinošs. Uz pirmo skatu būtu arī vēlams ielūkoties zem motora pārsega, vai nav eļļas noplūdes vai kādi citi uzreiz redzami defekti.

Izmēģinājuma brauciens
Iedarbinot mašīnu, pārbaudi, vai deg visas paneļa lampiņas, vai kāda nav aizkrāsota, lai nepamanītu brīdinājuma signālu. Pārbaudi stūres un ātrumkārbas darbību, brauciena laikā neklausies mūziku, bet gan mašīnu – vai kas negrab. Ja ir iespēja, centies izbraukt pa nelīdzenu ceļu, lai pārbaudītu piekares darbību, kā arī attīstīt maksimālo atļauto ātrumu, lai zinātu, kā auto uzvedas, uzņemot un noturot ātrumu.

Pārbaude servisā
Šāda pārbaude aptuveni 10 gadus vecai mašīnai maksā 50 – 100 euro. Šo naudu nebūtu jāžēlo, jo mašīnas diagnostika palīdzēs noskaidrot dziļāk, vai tai viss ir kārtībā un tas ir drošs pirkums. Ja auto pārdevējs atsakās no šādas iespējas, tad skaidrs, ka viņškaut ko slēpj. Godīgs pārdevējs neiebildīs pārbaudei.

Lai arī cik uzmanīgi būtu iegādājoties lietotu mašīnu ir vienmēr jāatceras, ka tā tomēr vairāk vai mazāk ir laimes spēle, jo lietota mašīna ir lietota mašīna. Pat tās pārdevējs var nezināt par kādām problēmām, kas tikai sekos un radīsies nākamajam saimniekam. Šis nav lēts pirkums, kuram ļoti bieži tiek arī ņemts kredīts, tādēļ jāizvērtē visi aspekti. Lai veiksmīgi meklējumi!