Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:6, Did:0, useCase: 3

VIN numurs kalpo kā atslēga uz drošu automašīnas iegādi

Redakcija
Redakcija

Tas nav nekāds pārsteigums, ka daudziem nenojaušošiem autobraucējiem ir tikuši konficēti viņu jaunie transportlīdzekļi vai noraidītas viņu apdrošināšanas prasības, jo viņi negribot iegādājušies zagtu transportlīdzekli. Tātad, pirms zaudējat ne tikai savu automašīnu, bet arī naudu, ko esat par to samaksājis, veiciet noteiktas darbības, lai pārliecinātos, ka gan pārdošana, gan transportlīdzeklis ir likumīgi. Latvijas apstākļos pircēji diemžēl nevar atļauties zaudēt tik lielas naudas summas, tādēļ aicinām pievērst Jūsu uzmanību vairākiem aspektiem.

Pērciet savu jauno automašīnu no cienījama izplatītāja

Jūs, iespējams, pamanījāt visus izdevīgos darījumus tiešsaistes portālos, piemēram, ss.com vai vietējā laikraksta sludinājumos, taču labākais veids, kā nodrošināt, ka Jūs nepērkat zagtu transportlīdzekli, ir pirkt to caur cienījamu izplatītāju. Šāda tirgotāja interesēs būtu nodrošināt, lai viņu pārdotie transportlīdzekļi būtu “tīri”. Tomēr garantijas nav, tāpēc Jums kā apdomīgam patērētājam ir jāveic vairākas transportlīdzekļa pārbaudes.

Pamata automašīnas vēstures pārbaude

Neatkarīgi no tā, vai Jūs pērkat lietotu transportlīdzekli ar izplatītāja vai privāta pārdevēja starpniecību, veicot vienkāršu vēstures pārbaudi, tiks nodrošināts, ka Jūs neiegādājaties zagtu transportlīdzekli. Nedomājot par to, kādu informāciju sniedz pārdevējs, Jums ir jāmeklē sava transportlīdzekļa identifikācijas numura (VIN) sniegtā informācija, lai labāk apskatītu automašīnas informāciju un pārliecinātos, ka viss sakrīt. To varat izdarīt tādās vietnēs kā carVertical.com/lv, kur Jums tiks piedāvāti VIN dekodēšanas pakalpojumi.

Lielākā pārbaužu daļa ir saistīta ar VIN numuru, ko sauc arī par šasijas numuru. Katram transportlīdzeklim ir savs unikāls VIN numurs, kas sastāv no 17 rakstzīmēm (lielie burti un cipari dažādās kombinācijās). Vienkāršākais veids, kā atrast Jūsu VIN numuru, ir stāvēt ārpus transportlīdzekļa un skatīties uz oaneļa vadītāja pusē. VIN numurs parasti tiek norādīts paneļa stūrī, tuvāk vējstiklam, bet to var atrast durvju staba iekšpusē.

Pārbaudiet
vai VIN sakrīt ar numuru, kas norādīts īpašnieka reģistrācijā un ceļu satiksmes dokumentos
vai VIN numurs nav ticis mainīts
vai pārdevēja norādītā adrese sakrīt ar reģistrācijas un ceļa dokumentos norādīto
automašīnas apkopes vēsturi

Citi svarīgi numuri, uz kuriem jāpievērš uzmanība, ir šasijas un motora numuri. Ja tie neatbilst tiem, kas norādīti reģistrācijas dokumentos, tas varētu nozīmēt, ka automašīna ir zagta vai tajā ir nozagtas detaļas. Šasijas numurs parasti ir pēdējie seši VIN numura cipari, savukārt, motora numurs sastāv no sešiem cipariem un tam vajadzētu būt uzzīmogotam uz motora.

Ir arī svarīgi noteikt, vai transportlīdzeklim ir vai nav kādu finansiālu saistību. Lūdziet pārdevēju pierādīt, ka visas nesamaksātās summas ir samaksātas, jo, ja viss nav nokārtots pirms pārdošanas, Jūs var saukt pie atbildības par attiecīgo samaksu neveikšanu vai arī transportlīdzekli var konficēt tāpat kā ja tas būtu zagts. Ja neesat pārliecināts sniegto dokumentāciju, iespējams, ka šis darījums nav īstais Jums, jo Jums kā potenciālajam pircējam ir tiesības vaicāt par attiecīgā transportlīdzekļa izcelsmi. Ja pārdevējs, neatkarīgi no tā, vai tas ir tirgotājs vai privātpersona, nevēlas vai nespēj sniegt informāciju vai dokumentāciju, vislabāk ir vienkārši atteikties no darījuma.

Kā pārbaudīt, vai transportlīdzeklis nav nozagts

Lai varētu pārbaudīt, vai transportlīdzeklis nav iekļauts zagto automobiļu sarakstā, Jums būs nepieciešama šāda informācija:
Gads, marka un modelis
Dzinēja numurs
VIN/šasijas numurs (kuru var pārbaudīt vietnēs kā, piemēram, MyFreeVIN)
Reģistrācijas numurs
Krāsa
Nobraukums

Kā darbojas VIN numura dekoderis?

VIN dekodderis nolasa Jūsu unikālo transportlīdzekļa identifikācijas numuru un sniedz informāciju par transportlīdzekli. MyFreeVIN savā ziņojumā ietver tādas detaļas, kas kodētas VIN numurā, piemēram, auto ražotājs, motora tips un transmisija, ražošanas gads, marka, modelis un citas. Turklāt dekoderis sniegs Jums jaunāko informāciju par transportlīdzekli, kas iegūta no ražotāja, izplatīšanas uzņēmumiem, apdrošināšanas sabiedrībām, kā arī valdības institūcijām – ceļu drošības aģentūrām, tiesībaizsardzības aģentūrām un mehānisko transportlīdzekļu aģentūrām.

VIN dekodera izmantošana ir lielisks veids, kā pasargāt sevi, pērkot lietotu automašīnu, meklējot pareizo rezerves daļu vai meklējot patiesu sava transportlīdzekļa vēsturi. Kopumā Jums ir pieejama ļoti plaša un dažāda veida informācija, piemēram, auto īpašumtiesību vēsture, kas ir informācija, kas saistīta ar transportlīdzekļa īpašniekiem, piemēram, īpašnieku skaits, īpašumtiesību ilgums un reģistrācijas informācija, piemēram, reģistrācijas valsts vai pilsēta. Vēl ir pieejama arī nelaimes gadījumu vēsture, kas ir informācija par negadījumiem, kuros transportlīdzeklis ir bijis, ieskaitot to datumus un iespējamo bojājumu nopietnību, kā arī automašīnas garantijas statuss – informācija par seguma veidu un garantijas statusu, kāds tas ir pašlaik.

Daudziem transportlīdzeklis ir viens no lielākajiem pirkumiem, ko Jūs savā mūžā veiksiet, tādēļ ik uz soļa jāievēro piesardzība! Atlieciniet pietiekami daudz laika, lai veiktu nepieciešamās pārbaudes, un Jūs varēsiet sev ietaupīt daudz neērtības un daudz naudas. Esiet piesardzīgs attiecībā uz visiem dokumentiem un cieši pārbaudiet, vai norādītie vārdi, uzvārdi un datumi ir pareizi.

Vēl vēlamies atgādināt, lai Jūs glabājiet visu savu digitālo saziņu ar pārdevēju un visus darījumā iesaistītos dokumentus. Ja iespējams, iegūstiet arī viņu ID kopiju un ekrānuzņēmumu no oriģinālā sludinājuma. Pat ja gadās nonākt situācijā, kad ir iegādats zagts automobilis, tie visi ir vērtīgi pavedieni izmeklētājiem.

Acinām arī neveikt šo pirkumu vienatnē. Neatkarīgi no tā, vai atradāt automašīnu internetā vai laiktaksta sludinājumā, ir saprātīgi paņemt līdzi kādu, kad dodieties to pārbaudīt, jo liecinieka klātbūtne dažādos jautājumos var būt izšķiroša.