Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Atjauno virtuālo auto zādzību risku kalkulatoru

Redakcija
Redakcija

Lai saglabātu šogad izveidotā virtuālā auto zādzību risku kalkulatoru aktualitāti, apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) un SIA “Autonams” veikusi atjaunojumus, balstoties uz šī brīža Valsts policijas datiem un zādzību tendencēm. Zagļu iekārotāko transportlīdzekļu sarakstam pievienojas VW TIGUAN, SUBARU XV un MITSUBISHI OUTLANDER.

Drošs paliek nedrošs
“Zādzību tendences mainās, turklāt ļoti strauji – automašīnu zīmoli, kuru zādzības risks līdz šim bija tuvu nullei, tagad ir kļuvuši pieprasīti. Mēs apzināmies, ka auto īpašnieki nespēj šīm izmaiņām izsekot, tāpēc uzskatām par savu pienākumu vērst uzmanību uz tām,” komentē Edvīns Panders, SIA “Autonams” valdes loceklis, norādot, ka, lai gan tādi zīmoli kā SUBARU, NISSAN vai KIA skaitliski tiek zagti mazāk, tie lielākoties ir jauni modeļi, kas ražoti laikā no 2015. līdz 2017. gadam. Līdz ar to īpašniekiem tiek radīti tikpat lieli finansiālie zaudējumi kā BMW īpašniekiem, kuru spēkrati ir ar senāku izlaiduma gadu – sākot no 2007. līdz 2010.

SIA “Autonams” pieredze liecina, ka kopumā šogad interese par auto drošības sistēmām ir palielinājusies. E. Panders ir pārliecināts, ka sava artava tajā ir arī šovasar izstrādātajam virtuālajam auto zādzību riska kalkulatoram. Atbilstoši jaunākajiem zādzību datiem un tendencēm, tajā šonedēļ veiktas izmaiņas. Zagļu iekārotāko spēkratu sarakstam pievienoti arī tādi modeļi kā VOLKSWAGEN TIGUAN, SUBARU XV un MITSUBISHI OUTLANDER.
“Vasaras mēnešos nozagti pieci VW TIGUAN spēkrati, un tas nozīmē, ka šis auto vairs neatbilst zādzību riska kalkulatora zaļajam jeb drošajam segmentam. Zagļi iekārojuši arī MITSUBISHI OUTLANDER un SUBARU transportlīdzekļus, kas vēl pirms teju dažiem gadiem nebija atrodami nozagto automašīnu sarakstos,” norāda E. Panders.

Auto īpašnieku interese ir liela – informācija pieprasīta 30 tūkstoš reižu

“Auto zādzību riska kalkulators ir lieliska iespēja ikvienam transportlīdzekļa īpašniekam virtuāli vien dažu sekunžu laikā noskaidrot sava vai jebkura cita spēkrata zādzības un apzagšanas risku. Mums ir prieks, ka autovadītāji tik tiešām šo iespēju izmanto – kopš jūlija līdz oktobra vidum informācija pieprasīta 30 tūkstoš reižu. Tomēr nedrīkst aizmirst, ka tiek zagti dažāda vecuma un zīmola spēkrati, tāpēc aicinām auto īpašniekus rūpēties par sava auto drošību neatkarīgi no tā, cik pieprasīts tas ir zagļu vidū,” uzsver Kristaps Liecinieks, BALTA Transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs.

Visvairāk reižu virtuālajā kalkulatorā zādzības un apzagšanas risks pārbaudīts spēkratiem, kuru izlaiduma gads ir, sākot no 2006. līdz 2008. Par šiem auto informācija pieprasīta 6180 reizes, kas ir 21% no kopējā pieprasījumu skaita, savukārt otrajā vietā ar 20% no kopējā pieprasījumu skaita ierindojas jaunākās paaudzes – 2016. un 2017. gada – transportlīdzekļi. Skatoties pēc zīmoliem, vislielākā interese bijusi par BMW (14%), AUDI (11%), VOLKSWAGEN (11%) un VOLVO (10%) automašīnām, bet populārāko modeļu vidū – BMW 5. sērija, VOLKSWAGEN PASSAT un BMW 3. sērija.

Saskaņā ar Valsts policijas datiem līdz šī gada septembrim reģistrētas 705 automašīnu zādzības, no kurām 266 gadījumos auto izdevies atrast. Lai gan kopējais zādzību skaits valstī, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, nav strauji palielinājies, ievērojami pieaugušas jauno automašīnu zādzības – vairāk nekā divas reizes. Ja pērn pirmajos deviņos mēnešos reģistrēti 85 gadījumi, kad nozagti auto, kas jaunāki par 2012. gadu, tad šogad garnadžu rokās nokļuvis jau 181 šāds spēkrats. Vēl joprojām kā vienu no galvenajiem riska faktoriem jaunākās paaudzes automašīnu zādzībām eksperti uzskata bezatslēgu iedarbināšanas sistēmu “Keyless Go”.

Jauno automašīnu zādzību skaita straujais kāpums ir galvenais iemesls arī pieaugušajām apdrošināšanas atlīdzībām – pērn deviņos mēnešos par nozagtajiem transportlīdzekļiem BALTA izmaksājusi 650 tūkstošus eiro, savukārt šogad pieteikto atlīdzību apjoms palielinājies trīs reizes, sasniedzot 1,8 miljonus eiro.

Par auto zādzību riska kalkulatoru

Virtuālo auto zādzību riska kalkulatoru apdrošināšanas sabiedrība BALTA sadarbībā ar SIA “Autonams” izstrādāja šī gada vasarā. Tā mērķis ir veicināt auto īpašnieku informētību, brīdināt un pievērst uzmanību aktuālajām auto zādzību un apzagšanas tendencēm. Virtuālais kalkulators veidots, balstoties uz aktuālajiem Valsts policijas datiem, kā arī apdrošināšanas sabiedrības BALTA un SIA “Autonams” ekspertu novērojumiem par automašīnu zādzību un apzagšanas tendencēm Latvijā. Vienlaikus BALTA un SIA “Autonams” eksperti norāda, ka auto īpašniekiem nevajadzētu pilnībā paļauties uz virtuālā kalkulatora rezultātiem par zemo auto zādzības risku. Virtuālais kalkulators pieejams BALTA un SIA “Autonams” mājaslapā.