Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Kad īsti jāmaina motoreļļa?

Redakcija
Redakcija

Ja Tev pieder automašīna, tad noteikti zini, cik lielu rūpību prasa tās regulāra apkope, lai tā kalpotu ilgi un būtu droša ceļu satiksmei. Viens no svarīgiem uzdevumiem, lai mašīna strādātu kā nākas un tās motors dūktu kā bitīte, ir savlaicīgi nomainīt motoreļļu. Un, protams, ka motoreļļai jābūt kvalitatīvai. Tomēr nereti var rasties jautājums, kad tad īsti jāmaina motoreļļa? Un ieteikumi ir vairāki.

Kas liecina par vajadzību nomainīt motoreļļu?

● Pēc noteikta nobrauktā kilometru daudzuma
Parasti auto jomas profesionāļi iesaka motoreļļu mainīt ik pēc nobrauktiem 10 000 – 15 000 kilometriem. Arī pašas automašīnas tehniskajā grāmatā var atrast informāciju un rekomendācijas no ražotāja par to, cik bieži konkrētajai automašīnai jāmaina eļļa. Tas ir ļoti drošs un uzticams veids, lai zinātu īsto laiku eļļas nomaiņai, jo ražotājs vislabāk pārzina konkrētās automašīnas modeļa specifikāciju.

● Kad iedegas brīdinājuma indikators
Nereti pat netīšām sanāk aizmirst, ka ir nobraukti attiecīgie kilometri, un ir beidzot pienācis laiks eļļas maiņai.
Šajā ziņā palīgā nāks brīdinājuma indikators automašīnas instrumentu panelī. Kad iedegas brīdinošais apzīmējums ar eļļas kanniņu, zini, ka ir pienācis laiks mainīt motoreļļu.

● Vismaz reizi gadā
Ja ikdienas steigā nesanāk skaitīt līdzi nobrauktos kilometrus, vai varbūt pat gada laikā nesanāk nobraukt 10 000 kilometrus, zini, ka motoreļļa būtu jāmaina vismaz reizi gadā.
Kaut vai tā iemesla dēļ, ka arī motoreļļas derīguma termiņš nav mūžīgs un tā mēdz palikt veca, mainīt krāsu, vai pat sabiezēt.
Savukārt, tas slikti ietekmēs Tavas automašīnas dzinēja darbību, piemēram, dzinējam var parādīties netipiski trokšņi, salonā vari sajust motoreļļas smaržu, un no mašīnas var parādīties lielāks apjoms izplūdes dūmu.

● Kad bez iemesla pārkarst dzinējs
Ja zini, ka Tavai automašīnai dzesēšanas iekārtas ir labā darba kārtībā, tomēr dzinējs mēdz pārkarst, ir vērts aizdomāties, kad pēdējo reizi mainīta motoreļļa. Pilnīgi iespējams, ka vecā motoreļļa jau savu laiku nokalpojusi un vairs nespēj pildīt tai uzdoto funkciju - nodrošināt pēc iespējas mazāku berzi motorā.

● Kad motoreļļa kļuvusi pavisam melna
Pilnīgi jauna motoreļļa ir skaistā, brūnganā dzintara tonī. Tomēr jau pēc dažām dienām motorā, tā kļūst arvien tumšāka un tas ir pilnīgi normāli, jo dzinējā atrodas dažādas sadegušas mikrodaļiņas, kas ietekmē eļļas krāsu. Tomēr brīdī, kad uz mērstieņa eļļa palikusi pavisam melna, zini, ka ir pienācis laiks to nomainīt.

● Kad eļļas līmenis motorā kļūst pārāk zems
Lai arī eļļa jāmaina vismaz reizi gadā, ir nepieciešams regulāri pārbaudīt eļļas līmeni, piemēram, 1 vai 2 reizes mēnesi. Ja auto lieto diendienā un diezgan intensīvi, tad eļļas līmeni vari pārbaudīt pat biežāk. Atbilstoši ir tad, ja eļļas līmenis uz mērstieņa ir ¾ no maksimāli iespējamā daudzuma. Ja eļļas līmenis ir zemāks, tas nozīmē, ka motors veic lielāku darbu un daudz intensīvāk. Tas viestiešākajā mērā var samazināt motora kalpošanas mūžu.
Starp citu, ja ikdienā daudz pārvietojies tieši pa pilsētu, ņem vērā, ka arī tas samazina laiku līdz nākamajai eļļas nomaiņai, jo pārvietojoties mazākā ātrumā, motoreļļa nolietojas daudz ātrāk nekā tajā gadījumā, ja regulāri nākas braukt pa šoseju. Tieši tāpēc eļļas līmeņa regulāra pārbaude ir labs indikators, lai noteiktu, vai nav pienācis laiks eļļas maiņai.

Kāpēc motoreļļas nomaiņa ir svarīga?

Pat ja reizēm šķiet, ka ar eļļas nomaiņu var nogaidīt, un ka tas nav tas pats steidzamākais darbs, tomēr jāņem vērā, ka savlaicīga motoreļļas nomaiņa var pasargāt Tevi un Tavu auto no dažādām situācijām uz ceļa, nemaz nerunājot par to, ka, ja laicīgi netiks nomainīta eļļa, dzinējs var tikt neatgriezeniski sabojāts, un remonts vai pat jauna dzinēja iegāde var izmaksāt daudz dārgāk nekā eļļas maiņa.

Vēl viena lieta - sabojāts dzinējs, pat, ja tas ir tikai laikā nenomainītas eļļas dēļ, var novest pie ceļu satiksmes negadījuma, kas var apdraudēt Tevi vai citus satiksmes dalībniekus.

Turklāt, ja būsi negadījuma izraisītājs Tas ietekmēs arī Tavu Bonus malus klasi, sadārdzinot OCTA polises izmaksas.