Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Kā iegādāties lētas OCTAs un to vēlāk nenožēlot

Redakcija
Redakcija

Kā iegādāties lētas OCTAs un to vēlāk nenožēlot
Avots: Shutterstock.com

Jebkurš auto īpašnieks rēķinās ar to, ka neizbēgumus izdevumus automašīnas uzturēšanas procesā radīs obligātā civiltiesiskā apdrošināšana, tāpēc ik pa brīdim ikviens no tiem meklē, kur iegādāties lētas OCTAs. Draugi un paziņas iesaka vienu, reklāmas stāsta ko citu, un rezultātā Tu nokļūsti sarežģītas informācijas gūzmā, kas drīzāk sagādā galvassāpēs, nevis atrisina situāciju. Tāpēc šeit ir apkopota informācija par galvenajiem aspektiem, kas ietekmē OCTAs cenu un kvalitāti. Lasi tālāk un uzzini vairāk par to, kas Tev ir jāņem vērā, pirms izvēlies konkrētas OCTA polises.

Cena balstās uz Bonus-Malus klasi

Pirmkārt, jāsāk ar to, ka OCTA apdrošināšana tiek piemērota nevis konkrētajam transportlīdzeklim, bet gan auto īpašniekam, ar kuru tiek slēgts līgums. Lai noteiktu apdrošināšanas cenu, tiek izvērtēti visdažādākie faktori:
● Apdrošināmās automašīnas ražošanas gads;
● Transportlīdzekļa līdzšinējais nobraukums;
● Auto reģistrācijas vieta - galvaspilsēta vai reģioni;
● Īpašnieka iepriekšējo negadījumu vēsture;
● Īpašnieka iepriekšējie apdrošinātie auto un to negadījumu vēsture.
Pēc šo faktoru izvērtēšanas, konkrētajai mašīnai tiek piešķirta noteikta Bonus-Malus klase, kuras mērķis ir izveidot uz datiem balstītu novērtējumu apdrošināšanas riskam. Turklāt šis risks tiek pārskatīts reizi gadā - 15.septembrī - un katru reizi tiek ņemti vērā pēdējo 11 gadu dati par apdrošināšanas pircēju. Tādēļ, ja ir sanācis pēdējā gada laikā iekļūt kādā satiksmes negadījumā, diemžēl, tava Bonus-Malus klases tiks samazināta un turpmāk apdrošināšana kļūs dārgāka. Savukārt, jo ilgāk būsi izticis bez ceļu satiksmes negadījumiem, jo augstāka būs Tava klase un zemākas polišu cenas!

Visērtāk visu paveikt tiešsaistē

Lai gan pastāv iespēja iegādāties polisi arī uz vietas pie apdrošinātājiem vai degvielas uzpildes stacijās, viennozīmīgi visērtākā ir OCTA polises iegāde internetā. OCTA online ir nopērkama jebkurā diennakts laikā un dažu minūšu laikā. Tiesa - vienmēr pievērs uzmanību tam, cik ātrā laikā OCTA polise sāk darboties, it sevišķi, ja iepriekšējā polise ir jau beigusies. Transportlīdzeklis Latvijā nedrīkst piedalīties ceļu satiksmē, ja tam nav derīga obligātā civiltiesiskā apdrošināšana, tāpēc ir vienmēr svarīgi būt pārliecinātam par to, ka polise jau sākusi darboties. Lai noskaidrotu, līdz kuram datumam ir derīga aktuālā apdrošināšana OCTA, vari izmantot kādu no šiem variantiem:
● Atrodi savu iepriekšējo OCTA līgumu;
Pārbaudi polisi Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja mājaslapā;
● Pērc OCTA polisi pie tādiem pakalpojuma nodrošinātājiem, kas piedāvā Tev laicīgi atgādināt par polises derīguma termiņa beigu tuvošanos.

Pirkt polisi internetā būs ne tikai ērti, bet arī izdevīgi, jo tiešsaistē ir daudz vieglāk salīdzināt dažādus piedāvājumus un saprast, kura ir lētākā OCTA polise. Galvenais ir ievadīt savas automašīnas reģistrācijas numuru un tehniskās pases numuru - pārējo sistēma izdarīs Tavā vietā! Ērtākie rīki arī ļaus uzreiz apskatīt, vai kādam no apdrošinātājiem ir kāds īpašais piedāvājums - zemāka cena, papildus pakalpojumi bonusā vai arī iespēja maksāt par apdrošināšanu pa daļām.

Avots: Stocksnap.io

Kā samazināt polises cenu?

Pat ja neesi centu skaitītājs un lētākā OCTA nav Tavs pašmērķis, ņem vērā, ka cenu atšķirība var būt diezgan ievērojama. Pirmkārt, atšķiras dažādu apdrošinātāju piedāvājumi - turklāt diezgan ievērojami - dažreiz dārgākās polises vietā nopērkot lētāko, varēsi ietaupīt pat pusi no tās cenas! Un domājams, ka lieki 100 eiro gadā noderēs jebkuram. Tāpat otra lieta, kas ietekmē cenas, ir tas, uz cik gadu termiņu Tu vēlies polisi iegādāties - pārsvarā standarta polisēm ir pieejami četri varianti:
● Īsākā iespējamā - uz 3 mēnešiem;
● Uz pusgadu;
● Uz 9 mēnešiem;
● Garākā iespējamā - uz gadu.
Jo lielāku termiņu Tu izvēlēsies, jo mazākas būs Tavas izmaksas gada griezumā. Piemēram, ja polise 3 mēnešiem maksās 54 eiro, bet gada polise - 168 eiro, sanāk, ka, vienreiz gadā iegādājoties polisi, Tu ietaupīsi 48 eiro. Līdz ar to visi, kas mīl domāt ilgtermiņā, cenšas iegādāties polisi visam gadam. Tas ir arī viens no variantiem, kas palīdzēs vismaz nedaudz izvairīties no negaidītām OCTA polišu cenu svārstībām, jo Tu par konkrētās dienas cenu būsi apdrošināts uz veselu gadu un papildus piemaksāt par polisi Tev neviens likt nevarēs.

Cenu atšķirībai ir nozīme

Iespējams, Tev ir radies jautājums - kāpēc cenu atšķirības ir tik krasas? Kāpēc pie viena apdrošinātāja Tu vari iegādāties polisi par 150 eiro gadam, bet cits apdrošinātājs Tev prasa 250 eiro? Galu galā obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas līgumi ir praktiski vienādi, jo šos noteikumus Latvijā regulē OCTA likums! Tomēr ņem vērā, ka apdrošinātājiem ir atļauts piedāvāt dažādus papildu pakalpojumus, par kuriem Tu būsi ļoti priecīgs tādā gadījumā, ja sanāks nokļūt ceļu satiksmes negadījumā. Piemēram, šobrīd tirgū ir pieejami tādi pakalpojumi kā:
● Papildus segums, kas darbojas tad, ja negadījums būs noticis Baltijas valstīs un vainīgās puses transportlīdzeklis ir reģistrēts EEZ;
● Atlīdzība tiek izmaksāta arī tad, ja notikusi sadursme ar dzīvnieku;
● Palīdzība uz ceļa pēc ceļu satiksmes negadījuma.
Protams, pastāv iespēja iegādāties daudz dārgāko brīvprātīgo KASKO apdrošināšanu, kas segs arī dažādus neparedzamus gadījumus, taču bieži vien būs daudz izdevīgāk vienkārši piemaksāt dažus eiro par labāku OCTA polisi, kas paredz dažādus bonusus. Protams, ja esi ņēmis mašīnu kredītā, iespējams, Tev KASKO polise tāpat būs jāiegādājas, taču pārējiem auto īpašniekiem var pietikt ar pilnīgāku OCTA apdrošināšanu.

Avots: Stocksnap.io

Vai lētas OCTAs būs sliktākas?

OCTA polises būtība nosaka to, ka nevar eksistēt tāda lieta, kā slikta OCTA, jo pamatnoteikumi visām polisēm ir vienādi un tos nosaka Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likums. Tajā ir noteikti gan apdrošinātāja, gan polises pircēja pienākumi, kā arī dažādi praktiski apdrošināšanas aspekti. Tas, kas var atšķirties, ir tādi praktiski aspekti kā komunikācija ar apdrošinātāju vai atlīdzības izmaksas ātrums. Lai automašīnu īpašniekiem izvēli padarītu vieglāku, Auto Asociācija nesen veica pētījumu, kurā aptaujāja autoservisus, lai noskaidrotu, ar kurām apdrošināšanas sabiedrībām ir bijis vieglāk komunicēt, kā arī to, kurām saskarsmē izkristalizējušies kādi problēmjautājumi, piemēram:
● Tikusi ierobežota klienta brīva servisa izvēle;
● Ir bijusi samazināta remonta izmaksu tāme bez pamatojuma;
● Nav tikusi akceptētas servisa uzstādīto rezerves daļu cenas un piegādātāji;
● Ir bijusi vilcināšanās attiecībā uz tāmju apstiprināšanu un rēķinu apmaksu;
● Ir uzspiesta nepieciešamība izmantot zemas kvalitātes, nezināmas izcelsmes virsbūves detaļas;
● Pēc tam, kad sastādīta servisa tāme, klientu cenšas nosūtīt uz citu servisu vai arī paši iesaka lietotu detaļu piegādātājus tādām detaļām, kas ir viegli demontējamas.

Rezultātā tika secināts, ka tikai ar aptuveni divām trešdaļām jeb 6 no 10 kompānijām sadarboties ir viegli. Ar pilniem pētījuma rezultātiem iespējams iepazīties šeit, un, iespējams, šāds pārskats radīs labāku priekšstatu par to, kāpēc pie dažiem apdrošinātājiem cenas ir augstākas.

Avots: Stocksnap.io

Kā izvēlēties savu apdrošinātāju?

Iepriekš minētais pētījums sniedz labu ieskatu tajā, cik atšķirīga tomēr ir apkalpošana no dažādu apdrošināšanas uzņēmumu puses. Protams, pastāv iespēja vienkārši izvēlēties lētas OCTAs, cerot, ka negadīsies nokļūt situācijā, kad nepieciešams polisi izmantot. Tad var izmantot kādu no tiešsaistē pieejamajiem rīkiem, piemēram, IIZII kalkulatoru, lai noteiktu, kura uzņēmuma piedāvājums konkrētā brīdī ir pats lētākais. Tomēr, ja gribi, lai Tev ir nevis vienkārši lēta OCTA, bet pati labākā OCTA par saprātīgu cenu, ir ieteicams izmantot profesionālu apdrošināšanas brokeru pakalpojumus. Labs brokeris spēs:
● Atrast labākos apdrošināšanas pakalpojumus, tos precīzi pielāgojot konkrētai privātpersonai vai uzņēmumam;
● Konsultēt par Tev neskaidrajiem jautājumiem “cilvēku valodā”;
● Palīdzēt ērti un ātri iegādāties polisi par draudzīgu cenu;
● Pārstāvēt Tavas intereses tajā brīdī, kad būsi nokļuvis ceļu satiksmes negadījumā,
Brokeri ir cilvēki, kas Tavā vietā ir “atkoduši” apdrošināšanas tirgus knifus un spēs parūpēties par Tevi un Tavu automašīnu. Turklāt viņi daudz profesionālāk spēs vajadzības gadījumā komunicēt ar apdrošinātāju pārstāvjiem.

Avots: Pexels.com

Domā līdzi un uzklausi padomus!

Rezumējot svarīgāko informāciju par OCTA polisi, izkristalizējas seši svarīgākie padomi:
1. Brauc kārtīgi, lai Tava Bonus-Malus klase ar katru gadu uzlabotos un OCTA polises cena kļūtu Tev tikai draudzīgāka.
2. Iegādājies polisi tiešsaistē, kur ir ērtāk salīdzināt apdrošinātāju piedāvājumus.
3. Pērc OCTA polisi uzreiz uz visu gadu, lai ietaupītu līdzekļus ilgtermiņā.
4. Noskaidro, kādus papildu bonusus Tu vari saņemt, nedaudz piemaksājot.
5. Izmanto apdrošināšanas brokerus kā starpniekus, izvēloties sev piemērotāko polisi.
6. Saproti, kas Tev ir svarīgāks - lētas OCTA polises vai laba apkalpošana brīdī, kad esi nokļuvis ceļu satiksmes negadījumā.
Pēdējais punkts ir īpaši svarīgs tiem, kuri vēlas ne vien ietaupīt, bet arī būt droši, ka jebkurā gadījumā saņems atbalstu no sava apdrošinātāja pat tad, ja nebūs iegādāta KASKO polise.

Tiesa, OCTA cenas pēdējā gada laikā ir augušas arī dažādu ārējo faktoru dēļ. Ir krasi pieaudzis izmaksāto atlīdzību skaits, palielinājies ceļu satiksmes negadījumos iesaistīto vieglo automašīnu skaits Latvijā, kā arī arvien pieaugošas ir automašīnu remonta izmaksas. Tādēļ apdrošinātāji ir paaugstinājuši obligāto civiltiesisko apdrošināšanas polišu cenas, lai tie varētu segt savus pieaugošos izdevumus. Tomēr autobraucējiem tas nozīmē tikai vienu - spēja atrast labākos OCTA piedāvājumus šobrīd ir svarīgāka kā jebkad iepriekš. Seko IIZI padomiem, un Tev tas izdosies!