Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Padomi ilgam un ražīgam auto akumulatora mūžam

Redakcija
Redakcija

Pat autovadītāji ar solīdu auto stūrēšanas pieredzi bieži jauc ar akumulatoriem saistītu problēmu cēloņus un sekas, vienkārši steidzot iegādāties jaunu akumulatoru jau pēc pirmās reizes, kad automobilis neiedarbojas akumulatora izlādes dēļ. Taču ne vienmēr vajadzīgs uzreiz iegādāties jaunu akumulatoru, īpaši ja autovadītājs ņem vērā speciālistu ieteikumus, kas palīdzēs akumulatoram kalpot ilgāk un pilnvērtīgāk.

Visbiežāk jau pēc pirmajām problēmām ar akumulatoru, autovadītāji dodas uz tuvāko degvielas uzpildes staciju, tirgu vai auto rezerves daļu veikalu un „slikto“ akumulatoru nomaina pret jaunu. Diemžēl, nezinot patieso akumulatora problēmu iemeslu, jaunais akumulators ilgi nelīdzēs – pēc kāda laika nāksies saskarties ar tām pašām problēmām.

Atšķirībā no riepām un citām auto sastāvdaļām, akumulatora nolietošanās pazīmes ārēji nevar konstatēt, tādēļ „ne no šā, ne no tā“ neiedarbināms automobilis gandrīz vienmēr ir nepatīkams pārsteigums. Kāda rīcība ir efektīva un no kādām darbībām vajadzētu izvairīties?

Auto detaļu tirdzniecības uzņēmuma „AD Baltic“ eksperti uzsver - bieži vien autovadītāji pat neiedomājas par to, ka akumulatoru ļoti ātri izlādē dažādu papildus elektroiekārtu lietošana, piemēram, spēcīga skaņas aparatūra, papildus lukturi, apsildāmie sēdekļi un vairākas aizsardzības sistēmas. Visas automobiļa elektroiekārtas, vienlaicīgi ieslēgtas, patērē līdz trīs reizēm vairāk elektroenerģijas nekā spēj saražot automobiļa ģenerators, un trūkstošā enerģijas daļa tiek ņemta no akumulatora.

„AD Baltic“ ekspertu ieteikumi:

- Pie 12 voltu ligzdas pieslēdzot akumulatora „sargu“, varēsiet kontrolēt akumulatora uzlādes līmeni un nepieciešamības gadījumā savlaicīgi to uzlādēt;
- Pārbaudiet akumulatora polus. Netīri akumulatora poli palielina pretestību strāvas plūdumam uz spailēm un apgrūtina dzinēja iedarbināšanu;
- Braucot nelielus attālumus, ieteicams izslēgt ne tik ļoti nepieciešamās, elektroenerģiju patērējošās iekārtas, tādējādi vairāk ģeneratora radītās strāvas paliks akumulatora uzlādei;
- Akumulatora mūžu saīsina arī strāvas noplūdes elektrības ķēdē, tās var atklāt tikai speciālists.

Ja akumulators tomēr „nosēdies”

Ja tomēr pirms došanās ceļā atklājies, ka akumulators pilnībā izlādējies, efektīvākais veids, kā izkustēties no vietas – ar iedarbināšanas vadiem „aizņemties“ enerģiju no cita automobiļa. Taču šīs glābšanas operācijas laikā, pieslēdzot tā saucamos „krokodilus“, rodas lielas strāvas svārstības, kas var nodarīt kaitējumu visai automobiļa elektrosistēmai. Tādēļ automobilim, no kura tiek ņemta enerģija, vajadzētu būt izslēgtai aizdedzes sistēmai.

Ja nav piedarbināšanas vadu, automobili ar mehānisko pārnesumkārbu var mēģināt iedarbināt, velkot tauvā. Tomēr „AD Baltic“ eksperti brīdina, ka tādā gadījumā vajadzētu izvairīties no riska, kas ziemā saistīts ar slidenu ceļu un aizsalušiem logiem. Ieslēdzot pārnesumu un atlaižot sajūgu, velkamā automobiļa riteņi tiek bloķēti – tie sāk slīdēt, tādēļ automobilis var „izlekt” pretējā braukšanas joslā vai apstāties šķērsām pāri ceļam. Turklāt aizsalušie vai apsarmojošie logi traucē novērtēt attālumu līdz „glābēja” automobilim un pamanīt citus šķēršļus, kas palielina avārijas risku.

Vēl viens glābšanas veids vecam un vājam akumulatoram, kurš gan nav pārāk ērts, taču īslaicīgi noderīgs - uzglabāšana siltā telpā. Zinot automobiļa problēmas, kas parādās tikai ziemā, ik vakarus akumulatoru var izņemt no auto un pārnest mājās, bet no rīta – ievietot atpakaļ auto.

Jāņem vērā, ka pilnībā izlādējušos akumulatoru automobilī (t.i., cerot, ka pietiks ar ģeneratora darbību) uzlādēt nav iespējams. To jāuzlādē stacionāri, bet vislabāk ir šo darbu uzticēt profesionālim. „AD Baltic“ speciālisti brīdina, ka gan pārlādēta, gan nepilnīgi uzlādēta akumulatora darbības laiks var saīsināties pat vairākas reizes.

„Tukša“ akumulatora uzlāde ilgst ne mazāk kā 20 stundas, ja notiek apsildāmā telpā. Svarīgi atcerēties, ka pilnībā izlādējušos akumulatoru jāuzlādē pēc iespējas ātrāk! Pretējā gadījumā tas tiks sabojāts, jo sulfatizācijas ķīmiskā reakcija iedarbosies uz akumulatora metāla plāksnēm un tās vairs nespēs nedz uzņemt, nedz atdot enerģiju.