Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:10, Did:0, useCase: 3


Uz Turciju pēc jauniem iespaidiem

Uz Turciju pēc jauniem iespaidiem
Skats uz ciematiņu Turcijas kalnos
Foto: Iveta Apškrūma

Turcija ir valsts, uz kuru dodos atpūsties vismaz vienu reizi gadā. Siltā saule, kalnu gaiss, smaragdzaļais jūras ūdens, eksotiskie augi un augstais servisa līmenis viesnīcās- tas viss vilināt vilina visus, kas kaut vienu reizi pabijuši Turcijā. Arī es neesmu izņēmums. Protams, ka baudot visus šos labumus, neviļus aizmirstas, ka Turcijā bez ūdens peldēm siltajā Vidusjūras ūdenī, sauļošanās, nakts diskotēkām un citām viesnīcas piedāvātajām izklaidēm, šajā valstī ir milzum daudz seno antīkās pasaules vērtību, daļu no kurām šopavasar, ceļojot kopā ar starptautisko tūroperatoru Tez Tour, izdevās apskatīt arī man.

Viena no skaistākajām Turcijas vietām- Pamukkale (Tulkojumā- Kokvilnas cietoksnis) ar sniegbaltajām kalcija karbonāta terasēm (travertīnām), kuru pakājē izvietojies neliels ciematiņš. Ja neesat līdz šim tur bijuši, noteikti aizbrauciet, jo tas IR JĀREDZ.
Neparastās terases radījusi četru avotu grupa, kas, izveidojušies tektoniskā lūzuma rezultātā, izplūst no Cokelezas kalna virsotnes..



Netālu no baltajām terasēm atrodas antīkais baseins, saukts par Kleopatras baseinu, ar mineralizētu termālo ūdeni. Ārstnieciskais avots, no kura ūdens ieplūst baseinā, atrodas tieši zem baseina pazemē. Ūdens bagāts ar magniju, kalcija sulfātu un ogļūdeņradi, tāpēc, atrodoties baseinā, rodas sajūta ka peldies šampanietī- ūdens virspusē dzirkstī, bet ķermenis noklājas ar sīkiem burbulīšiem. Pēc garšas gan ūdens nelīdzinās šampanietim; drīzāk atgādina visiem labi zināmo minerālūdeni "Boržomi".



Leģenda vēsta, ka pēc peldēšanās Kleopatras baseinā, iespējams kļūt pat par 10 gadiem jaunākam. Cik daudz teiktajā patiesības, neviens nezina, taču tas, ka pelde šajā baseinā var palīdzēt izārstēties no bronhīta, astmas, reimatisma, gastrīta un vēl citām kaitēm, gan ir tiesa.

Tepat arī apskatāmas senās pilsētas Hierapolis drupas ar labi saglabājušos amfiteātri. Tiek uzskatīts, ka pirmais šo vietu izveidojis un apdzīvojis Pergamas karalis Eumeness II, nosaucot to savas sievas vārdā. Dažādos laikos te valdījušas dažādas tautas. Kādreiz Hieropolis bijis slavens ārstnieciskais centrs, uz kurieni devušies ārstēties milzum daudz cilvēku. Iedzīvotāju skaits šeit sasniedzis pat desmit tūkstošus. Iespējams, ka tā būtu turpinājies vēl ilgi, ja vien vairāku postošu zemestrīču rezultātā pilsēta nebūtu pilnībā iznīcināta.



Vēl viena vieta, kurā atrodoties, pārņem dīvainas svētsvinīgas sajūtas, ir Miras bīskapa Svētā Nikolaja Brīnumdarītāja klosteris. Šajā klosterī Svētais Nikolajs līdz pat savai nāves dienai 325. gadā sludināja kristietību, neskatoties uz Romas valdības vajāšanu. Savas dzīves laikā viņš paveicis daudz labu darbu- materiāli palīdzējis nabagiem, aizstāvējis nevainīgi notiesātos, samierinājis naidniekus, kā arī, pateicoties savām dziedināšanas spējām, ārstējis slimos. Pat stājoties Miras Likijas eparhijas pārvaldīšans amatā, Svētais Nikolajs palicis lēnprātīgs, pazemīgs un labsirdīgs.

Pateicoties tieši Svētā Nikolaja aizsāktajai apdāvināšanas tradīcijai, laika gaitā pamazām radies mūsdienās tik populārais Ziemassvētku vecītis.



Ja esat pabijuši Svētā Nikolaja klosterī, tad tikai nedaudz jāpabrauc, lai apskatītu netālu atrodošās klintīs izkaltās unikālās Miras kapenes māju izskatā, kur senie likieši apglabāja savus mirušos. Kapeņu unikalitāte skaidrojama ar to, ka seno likiešu tautām bija tradīcija glabāt savus aizgājējus pēc iespējas augstāk -jo bagātāks un ievērojamāks bijis aizgājējs, jo augstāk viņam tiesības tikt apglabātam. Tika uzskatīts, ka tādējādi viņiem būs vieglāk nokļūt debesīs. Vēl viena interesanta nianse- mirušie netika guldīti horizontāli, bet gan novietoti vertikālā stāvoklī.



Blakus kapenēm izvietojies labi saglabājies klintī izcirsts grieķu- romiešu amfiteātris, kur senāk tika rīkotas jūras kaujas. Lai šādas izrādes varētu notikt, arēna tika piepildīta ar ūdeni.



Noteikti iesaku arī Izbraucienu ar jahtu līdz Kekovas salai, kur ūdens paslēpis nogrimušās Kekovas un Simenas pilsētu drupas. Cauri dzidrajam ūdenim labi saskatāmas dažādas antīkās vērtības- amforu, tempļu un māju paliekas, bet tieši jūrā redzami likiešu sarkofāgi.



Ja par savu atpūtas vietu esat izvēlējušies Alānijas pusi, noteikti apmeklējiet Sidi. Tulkojumā Side nozīmē granātābols, kas simbolizē šīs vietas auglību. Ja ticēt leģendai, tad tieši Side ir tā vieta, kur romantiskos apstākļos satikās Kleopatra ar Marku Antoniju. Vēsturisko vērtību cienītāji šeit atradīs daudzus līdz mūsdienām saglabājušos arhitektūras pieminekļus- antīko amfiteātri, Atēnas Pallādas un Apollona tempļu drupas, romiešu termas un daudz ko citu interesantu. Sidē atrodas arī imperatora Vespasiāna statuja, pateicoties kuram radušās maksas tualetes un to saīsinātais nosaukums WC.



Kad esat izbaudījuši senatnes dvesmu, mūsdienu pasaulē noteikti palīdzēs atgriezties tirgotāju iela. Tur atradīsiet visu, ko sirds kāro. Raibajā pārpilnībā nopērkami gan austrumu saldumi, suvenīri un garšvielas, gan arī rietumu zīmolu apģērbi un aksesuāri.



Jāsaka, ka šis bija patiešām neaizmirstams ceļojums- jauni iespaidi un jauni draugi. Līdz šim biju tikai labi pavadījusi laiku, atpūšoties viesnīcās, izbaudot to piedāvāto Ultra all inclusive servisu, Turciju redzot vien tik, cik pa autobusa logu ceļā no lidostas līdz viesnīcai. Un es pat nenojautu, ka šajā valstī ir tik daudz interesanta, ko redzēt. Tagad saprotu- Turcija ir ne tikai peldēšanās jūrā un sauļošanās; tā ir valsts, kas bagāta ar kultūrvēsturiskiem objektiem, neaizmirstamām dabas ainavām un interesantām leģendām. Tagad es zinu- katru reizi, kad došos uz Turciju, noteikti apskatīšu jaunas, vēl neredzētas vietas un atgriezīšos arī daudzās jau redzētajās, jo tas IR TĀ VĒRTS.

Ceļojumu datumus meklējiet www.teztour.lv

Raksta autore Iveta Apškrūma

     [+] [-]

, 2011-05-23 06:56, pirms 13 gadiem
tās kapenes klintīs izskatās iespaidīgi

     [+] [-]

, 2011-05-24 00:47, pirms 13 gadiem
Ļoti interesants raksts, paldies.

     [+] [-]

, 2011-05-24 13:11, pirms 13 gadiem
Tiešām radās vēlēšanās šīs skaistās vietas apmeklēt.

     [+] [-]

, 2011-05-24 16:20, pirms 13 gadiem
Nu riktīgi āķis lūpā pēc šitā raksta izlasīšanas.

     [+] [-]

, 2011-05-30 23:08, pirms 13 gadiem
Superīgs raksts, visu cieņu. Var just, ka viss redzēts paša acīm.