Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:10, Did:0, useCase: 3


Daudzveidīgās atpūtas iespējas Turcijā kopā ar Tez Tour

Daudzveidīgās atpūtas iespējas Turcijā kopā ar Tez Tour
Foto: Iveta Apškrūma

Tūrisma sezona Turcijā sākas, tādēļ ir vērts aizbraukt, atpūsties un izbaudīt to. Ja ikdienas tūristam Turcija asociējas lielākoties ar atpūtu viesnīcā pie jūras un austrumu tirdziņiem, tad epadomi.lv komandai sadarbībā ar starptautisko tūroperatoru TEZ TOUR Latvija bija iespējas izbaudīt un novērtēt Turcijas daudzveidīgās atpūtas iespējas: iepazīties ar bagāto vēsturisko mantojumu, kuru atstājušas vairāku civilizāciju paaudzes, sajust neskartās dabas skaistumu un izbaudīt viesnīcu augsto servisa līmeni.

Izvēloties Turciju kā atpūtas vietu, ikvienam ir iespēja atrast risinājumu gan maciņa biezumam, gan interešu lokam. Apmierināti būs gan ballīšu atpūtas cienītāji, gan tie, kas vēlas izbaudīt saules un ūdens vannas, ekstrēmo sporta veidu un ģimenes atpūtas mīļotāji. Ir viesnīcas, kuru piedāvājumā ir iespēja izmēģināt dažādus sporta veidus kā golfs, teniss, motosports utml. pie profesionāliem treneriem. Turcijā apmēram 300 dienas gadā ir saulainas, tādēļ tūrisma sezona sākas agri- jau aprīlī un turpinās līdz pat oktobra beigām.

Izvēlieties reģionu, kurā vēlaties atpūsties.

Alānija (Alanya) atrodas 110 km attālumā no Antālijas lidostas Turcijas dienvidos, Vidusjūras krastā. Neliela, mājīga pilsētiņa Torosa kalnu pakājē, ko ieskauj citrusa koku dārzi un banānu plantācijas, mūsdienās Alānija ir liels un moderns kūrorts, kas piesaista tūristus ar maigo subtropu klimatu.



Romiešu laikos tās nosaukums bija Koracēzija un šeit atradās pirātu cietoksnis. Pirāti šeit laboja savus kuģus, papildināja pārtikas un ūdens krājumus un slēpa laupījumu. 67. gadā p.m.ē. pirātu floti sagrāva romiešu karavadonis Pompejs. Vēlāk pilsēta iekļāvās Bizantijas sastāvā un ilgu laiku bija neievērojama ierindas pilsētiņa, kādu bija daudz plašajā impērijā. Taču 13. gadsimta pirmajā pusē seldžuku valdnieks Alaedīns Keikunbads uzcēla šeit kuģu būvētavu, cietoksni un slaveno Sarkano torni, kurš ir saglabājies līdz pat mūsu dienām. Viņš nosauca šo pilsētu par Alanju un izvēlējās to kā savu ziemas rezidenci. No šī brīža Alānija sāk uzplaukt un strauji attīstīties.

Šo brīnišķīgo pilsētu Marks Antonijs uzdāvinājis savai mīļotajai Kleopatrai kā kāzu dāvanu. Leģenda vēsta, ka Kleopatrai tā ļoti iepatikusies un viņa pavadījusi te daudz laika, peldoties jūras maigajos viļņos. Viena no skaistākajām Alānijas pludmalēm ar karaliski izsmalcinātām, baltām un mīkstām smiltīm ir nosaukta Kleopatras vārdā.

Antālija (Antalya) atrodas Turcijas dienvidu daļā, jūras līča krastā, Tauras kalnu pakājē. Mūsdienās to uzskata par Turcijas tūrisma galvaspilsētu, bet savulaik pār to valdījuši līdieši, likieši, romieši, bizantieši, turki-seldžuki. Antalijā visur pamanāmas seno civilizāciju pēdas – romantiskās Fazelisas drupas un iespaidīgās mošejas pratīs novērtēt ikviens. Ievērojamākā celtne pilsētas centrā ir mošejas Yivli minarets, kas celts 13.gs. seldžuku sultāna Alaedīna Keikunbada valdīšanas laikā. Apbrīnas vērts ir arī turku- seldžuku laikmeta akmens griezuma paraugs Karataja medrese (dievkalpošanas koledža), kas atrodas Kaleici. No Osmaņu impērijas laikiem Antālijā saglabājušās divas galvenās mošejas – Murata Paša mošeja un Tekeli Mehmeta Paša mošeja.
Vēl viens Antālijas lepnums ir ūdenskritumi; to pilsētas apkārtnē ir sešpadsmit.



Iespējas atradīs arī pludmales atpūtas cienītāji sākot ar paraseilingu (vizināšanās uz piepūsta «banāna» vai milzīga pūšļa aiz motorlaivas), paraglaidingu ( lidojums (planējums) ar izpletni aiz motorlaivas) un beidzot ar niršanu, kā arī peldēšanos atklātā jūrā no izklaides jahtām. Un kur tad vēl raftings mežonīgajās kalnu upēs, izbraucieni ar džipiem skaistajos Tauru kalnos, lieliskās turku pirts veldzējošās baudas un daudzas citas izpriecas.

No Antālijas paveras labas ekskursiju iespējas, kuras grēks būtu neizmantot. Ap Antāliju atrodas 27 vēsturisku pilsētu atliekas.

Piemēram, tikai 19 km no Antālijas atrodas 8 gs. p.m.ē. celtā Perge – unikāls piemērs seno pilsētu celtniecībai. Neskatoties uz pilsētas ievērojamo vecumu, šeit saglabājusies ne tikai ielu struktūra, bet pat pilsētas vārti, senais amfiteātris un stadions.

Beleka (Belek) atrodas 25 km attālumā no Antālijas. Tieši te nu jau 95 milj. gadus savas olas dēj slavenie bruņurupuci Caretta-Caretta. Braucot pa Belekas ceļiem, noteikti pamanīsiet ceļazīmi „Uzmanību, bruņurupuči”. Netālu atrodas Kepruļu Kanjona Nacionālais parks, kur var izbaudīt 109 putnu sugu dziesmas, ieskaitot Belekas simbolu Tuto – Alba pūci.



Beleka ir viens no visjaunākajiem Antālijas reģiona kūrortiem. Pārsvarā šeit atrodas pieczvaigžņu un luksus klases viesnīcas, kuras ieskauj priežu meži un jūra. Beleka ir ideāla vieta sporta, aktīvās atpūtas un komforta cienītājiem. Šeit pieejami volejbola un futbola laukumi, kā arī tenisa korti. Turcijas teritorijā izveidoti 23 profesionālie golfa laukumi, no kuriem 16 atrodas Belekā. 1994. gadā šeit atklāja Nacionālo golfa klubu, kas tiek uzskatīts par vienu no lielākajiem pasaulē. Praktiski visi izklaides pasākumi ir koncentrēti viesnīcās. Daudzām no tām ir personīgie SPA centri un akvaparki. Lieliskās smilšu pludmales, debeszilā jūra un viesnīcu piedāvājumi – tas viss padara atpūtu Belekā neaizmirstamu. Un protams arī netālu atrodošās seno pilsētu drupas, kuras iespējams apmeklēt ekskursiju laikā.

Pavisam netālu atrodas Aspendosa – vieta, kur saglabājies lielisks antīks amfiteātris, kas stāsta par senatnes arhitektu un akustiķu meistarību. Celts lielā Romas imeratora Marka Aurēlija laikā, šis amfiteātris arī mūsdienās tiek izmantots dažādu mūziķu koncertiem. Šeit ir vietas 15 000 skatītājiem.

Bodruma (Bodrum) vēl pavisam nesen bija neliels zvejnieku ciematiņš, kas savulaik tika uzcelts uz antīkās pilsētas Halikarnasas drupām. Taču šobrīd tas jau ir kļuvis par vienu no prestižākajiem kūrortiem Egejas jūras piekrastē. Lielākā daļa viesnīcu Bodrumā ir "kluba" tipa. Viena no dzīvākajām vietām Bodrumā ir pilsētas osta, kur noenkurotas stāv milzum daudz lepnu jahtu, kuteru un lielo kruīza kuģu. Katru gadu oktobrī Bodrumā tiek rīkotas jahtu sacensības. Bodrumā var noīrēt jahtu un kļūt par tās kapteini uz kādu nedēļu vai pat ilgāk.



Pludmales Bodrumas piekrastē ir smilšainas, bet pašā kūrortā smiltis jauktas ar smalkiem oļiem.

Bodrumā izvietoti milzum daudz restorānu, bāru un diskotēku, un tajos līdz pat rītam valda nepārspējama jautrība īsti bohēmiskā gaisotnē.

Arī vēstures cienītājiem Bodruma ir īsts atradums, kā visa Turcija. Iespaidīgais Apollona templis Didimā gandrīz kļuva par astoto pasaules brīnumu. Burvīgā daba kopā ar vēstures elpu un izklaidēm, raisīs jūsos neaprakstāmu sajūsmas kokteili.

Fethije (Fethiye) aristokrātu iecienīta vieta jau no seniem laikiem. Maķedonijas valdnieks Filips II šeit no pareģa Aristandra uzzināja pravietojumu par sava dēla Aleksandra piedzimšanu un lielisko nākotni; Kristus apustulis Andrejs te nodibināja pirmo kristiešu draudzi; Bizantijas imperators Justiniāns uzbūvēja pili kā impērijas valdnieku rezidenci, ko vēlāk par savu nozīmīgāko centru izvēlējās pirmie Osmaņu impērijas sultāni – pats Osmans un viņa pēctecis Ohrans apglabāti cietokšņa kalnā uzceltajos sultānu mauzolejos.



Fethije vairāk domāta atpūtai divatā. Šo kūrortu ieskauj apbrīnojams klusums un gleznainas dabas ainavas, kā arī jūras un līča Olu Deniz (Mirusī jūra) skaistās pludmales. Te baudāma vientulīgas atpūtas valstība smalkos, aristokrātiskos klubos. Mūsdienu Fethije būvēta uz liķiešu pilsētas Telmesas drupām. Zemestrīces 1856. un 1958. gadā sagrāva vairumu seno celtņu, arī Apollona templi, bet romiešu teātris ostas tuvumā ir saglabājies. Fethije ir ideāla vieta nesteidzīgām pastaigām un atpūtai smalkos, aristokrātiskos klubos. Lielākoties to iecienījuši vācu tūristi. Šo vietu izvēlas arī izpletņlēcēji.

Kemera (Kemer) atrodas dienvidrietumos, 45 km attālumā no Antālijas lidostas. Kemeras apvidus senais nosaukums ir Likija. Homēra „Iliādē” aprakstītā Himēra – briesmone ar lauvas galvu, kazas ķermeni un čūskas asti, kas spļāvusi uguni - ir dzīvojusi šajā apkārtnē. Tieši viņai jāpateicas par nosaukumu Kemera. Lai arī ļauno briesmoni uzveicis antīkais varonis Bellerofons uz spārnotā zirga Pegaza, tomēr uguns vēl joprojām deg Yanartas kalna virsotnē.



Kemera ir viens no populārākajiem un atzītākajiem jahtu un zemūdens niršanas centriem Turcijā. To nosaka gan ģeogrāfiskais izvietojums, gan klimatiskie apstākļi. Līdz mūsdienām Kemerā ir saglabājušās mūsu ēras 3. gadsimtā dibināto pilsētu Olimpus un Faselis (Phaselis) drupas. Šeit joprojām ir apskatāmas teātra, stadiona, vairāku dzīvojamo ēku un Marka Aurēlija triumfa arkas atliekas.

Netālu atrodas arī kalns Tahtali (2365 metri augsts), kurā līdz pašai virsotnei ir iespējams uzbraukt ar speciālu vagoniņu, lai no kalna virsotnes vērotu elpu aizraujošu ainavu.

Tūristu iecienīts ir arī Tekirovas ekoparks . Pirmais tāda veida parks Turcijā, kurš vēra savas durvis apmeklētājiem 1994.gadā. Ekoparkā apskatāmas 360 tūkstoši dažādu augu, reptiļu kolekcija un dzīvnieki.
Kopš 2000. gada katru gadu trešajā jūnija nedēļā te notiek Kemeras karnevāls.

Kušadasi (Kusadasi) ilgu laiku vairāk populārs bija Vecās Eiropas valstu tūristu vidū. Kušadasi atrodas Egejas jūras krastā un ir vissenākais Turcijas kūrorts. Tulkojumā no turku valodas tas nozīmē "Putnu sala". Nosaukums radies no kādas salas, kuru iemīļojuši neskaitāmi baložu bari. Kušadasi atrodas vairāki interesanti apskates objekti: Jaunavas Marijas māja, kur viņa pavadījusi mūža pēdējos gadus, pirmatnējais ciematiņš Širindže, viens no 7 pasaules brīnumiem - Artemīdas tempļa drupas. Atpūta šeit patiks gan pludmales, gan izklaižu, gan arī vēsturisku objektu cienītājiem.



Netālu atrodas grieķu un romiešu kultūras pieminekļi - vēsturiskās pilsētas Efesa, Mileta, Priene, Didimā, Afrodisias un Pamukale. Izrādās, ka netālu atrodas arī Pergama – lielākā antīkā pilsēta, tieši tajā esot izgudrots pergaments un Troja – slavenā pilsēta, ko “Iliādā” aprakstījis Homērs.
Ja ir lasīta Rešāda Nurī Gintekīna grāmata "Mazputniņš Čalīkušū", tad noteikti šeit sastapsiet pazīstamas vietas.

Marmarisa (Marmaris) ir Dienvidrietumu piekrastes skaistākā pilsēta. Salīdzinot ar Antāliju, klimats te ir sausāks, gaiss tīrāks un piesātināts ar priežu ozonu. Pie plusiem var pieskaitīt arī jūru un vētraino naktsdzīvi – lūk, galvenie argumenti par labu atpūtai Marmarisā. Tā kā tā atrodas pavisam netālu no Grieķijas, tad nelielā izbraucienā ar ātrgaitas kuteri no Marmarisas ostas var apmeklēt leģendāro Rodosas salu, kur agrāk atradās viens no pasaules brīnumiem – Rodosa koloss. Var baudīt izsmalcinātu vietējo vīnu, kas spēj sacensties ar citiem Eiropas izsmalcinātajiem vīniem. Marmarisas vecpilsētai raksturīgas šauras grieķu laikam raksturīgas ieliņas un senais cietoksnis, no kura var vērot skatu uz visu pilsētu un jahtām, kas atrodas Marmarisas ostā.



Side nozīmē “granāts” – seno laiku auglības simbols. Tā atrodas 60 km attālumā no Antālijas un dibināta 7. gs.p.m.ē. Pilsēta ātri izauga par lielu jūras tirdzniecības centru un tolaik bija pati svarīgākā osta Pamfīlijā. 334. gadā p.m.ē. pilsēta nokļuva Maķedonijas Aleksandra pavalstniecībā, bet 1. gs.p.m.ē. Side kļuva par pirātu patversmes vietu.



Rosīgais Sides kūrorts ir ideāla vieta, kur vienuviet var aplūkot senās drupas, atpūsties pludmalē un iepirkties. Lielākoties to iecienījuši vācu tūristi, bet ar katru gadu vairāk arī Latvijas tūristi izmanto iespēju iepazīt daudzveidīgo un interesanto Turcijas tūrisma industrijas piedāvājumu.

Sadarbībā ar populārāko starptautisko tūroperatoru TEZ TOUR Latvija turpināsim iepazīstināt mūsu lasītājus gan ar labāko viesnīcu apskatu, gan ekskursiju idejām un citām vairāk vai mazāk par Turciju zināmām lietām.

     [+] [-]

, 2011-05-19 14:05, pirms 13 gadiem
Ieintriģējāt, nekad neesmu bijusi Turcijā, vienmēr domāju, ka vajdzētu aizbraukt, bet kaut kā nav sanācis. Varbūt šīs gads beidzot būs īstais laiks ceļojumam.

     [+] [-]

, 2011-05-19 14:18, pirms 13 gadiem
Turcijai nav ne vainas, bet TEZ Tour,kas ir "okupējis" šo valsti, strādā krievu valodā, tendēts piedāvāt "širpotreba" pakalpojumus un apmeklējumus, kas parasti beidzas ar saldumu,ādu vai zelta bodēm, tirgiem,u.t.t. Man ir pieredze šādā braucienā. Daudz interesantākas vietas var atrast iepriekš izpētot literatūru un arī internetā pieejamo informāciju,sastādot maršrutu un to veicot ar īrētu auto.Lētāk, interesantāk un daudz izklaidējošāk. Tūrisma operators vajadzīgs tikai lētāku lidmašīnas biļešu iegādei.

     [+] [-]

, 2011-05-19 14:19, pirms 13 gadiem
Jauka vieta turcija, man ļoti tur patika. Pagājušo gadu biju pirmo reizi atpūsties Kemerā, domāju arī šogad turp doties.

     [+] [-]

, 2011-05-19 14:59, pirms 13 gadiem
Zinu rakstīja: Turcijai nav ne vainas, bet TEZ Tour,kas ir "okupējis" šo valsti, strādā krievu valodā, tendēts piedāvāt "širpotreba" pakalpojumus un apmeklējumus, kas parasti beidzas ar saldumu,ādu vai zelta bodēm, tirgiem,u.t.t. Man ir pieredze šādā braucienā. Daudz interesantākas vietas var atrast iepriekš izpētot literatūru un arī internetā pieejamo informāciju,sastādot maršrutu un to veicot ar īrētu auto.Lētāk, interesantāk un daudz izklaidējošāk. Tūrisma operators vajadzīgs tikai lētāku lidmašīnas biļešu iegādei.
Nepiekrītu it nemaz. Tūroperators piedāvā visplašākās iespējas katra gaumei, protams, tai skaitā arī ādas jaku, zelta izstrādājumu un citu lietu pirkšanai, jo arī tas daudziem ir svarīgi. Esmu uz Turciju devusies gan iepirkšanās nolūkos, gan ceļot, lai redzētu vēsturiskas vietas. Un te nu ir jūtama tūroperatora nepieciešamība, jo, izīrējot mašīnu un pašrocīgi braucot pa valsti, tu, protams, visu redzi, taču nav neviena zinoša cilvēka, kas tev varētu ko pastāstīt. Taču tūroperatoram ir profesionāli gidi, līdz ar to nekad neiztrūkst interesantu stāstu, teiksmu un vēstures faktu. Es viennozīmīgi izvēlos ceļot ar tūroperatoru.

     [+] [-]

, 2011-05-19 15:15, pirms 13 gadiem
Piekrītu I. , jo ar ģimeni esam bijuši Turcijā vairākas reizes un man šī zeme ļoti iepatikusies. Arī ceļojumus izvēlējāmies tieši ar Teztūru un bijām ļoti apmierināti. Pirmos reizi vairāk braucām ekskursijās, otrajā - nozvilnējām pie jūras, baudot sauli un viļņus. Trešajā reizē bijām uz skaistu priekšnesumu senajā amfiteātrī. Iespēja justies kā "baltajam cilvēkam", jo serviss ir augstākajā līmenī.

     [+] [-]

, 2011-05-19 22:07, pirms 13 gadiem
Turcijā biju tikai vienu reizi un domāju, ka braukšu ekskursijās tāpat kā citās valstīs to biju darījusi, taču nekā. Kad nokļuvu viesnīcā, ko var citiem vārdiem nodēvēt arī par nelielu paradīzi zemes virsū, par ekskursijām aizmirsu, tā teikt, atstāju uz nākamo reizi.

     [+] [-]

, 2011-05-20 02:28, pirms 13 gadiem
Turcija ir fantastiska atpūtas vieta, var jau gulēt visu laiku viesnīcā, bet rafingu pa kalnu upi gan vajadzētu izmēģināt. Tas ir ko vērts.

     [+] [-]

, 2011-05-22 11:48, pirms 13 gadiem
Viss, laižam uz Turciju !

     [+] [-]

, 2011-05-24 00:48, pirms 13 gadiem
Gaidīšu apsolītos turpinājumus.