Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:125, Did:0, useCase: 3


Latvijas Banka atbild, kāpēc netiek drukātas 1 un 2 latu papīra banknotes

Redakcija
Redakcija

Pirms pāris dienām epadomi.lv ievietoja rakstu par lielo monētu skaitu Latvijas iedzīvotāju makos un uzdevām jautājumu, kam vajadzīgas 1 un 2 santīmu monētas, ja praktiski vienīgā prece, kas nopērkama Latvijā lētāk kā par 5 santīmiem, ir sērkociņu kastīte un vai nebūtu lietderīgi ieviest 1 vai 2 latu papīra banknoti. Portāla lietotāju domas dalījās apmēram uz pusēm, tāpēc uzdevām šo pašu jautājumu Latvijas Bankai

Jautājumu portālā uzdevām mazliet ar humora piedevu, izvirzot versiju, ka smagie maki Latvijā radījuši jaunu apģērba stilu, par ko saņēmām aizrādījumus, tādēļ vispirms jau atvainojamies visiem repa, hiphopa un citu mūzikas žanru un apģērba stilu speciālistiem par nekompetenci šai jomā

Tā kā domas par lielo monētu skaitu dalījās ( aptaujā 46% lietotāju bija par mazo monētu izņemšanu no apgrozības, 54% pret), elektroniski uzdevām dažus jautājumus viskompetentākajai iestādei - Latvija Bankai.

Un , visu cieņu, saņēmām operatīvu atbildi no Latvijas Bankas preses sekretāra Mārtiņa Grāvīša, ko arī publicējam pilnā apjomā:

Latvijas Bankas atbilde

Rakstījāt un vaicājāt, kāpēc Latvijā izmantojam viena un divu latu monētas, nevis banknotes.

Viena un divu latu nomināli, kuri saprotamu iemeslu dēļ ir intensīvākā apgrozībā, Latvijā netiek drukāti banknotēs, bet gan kalti monētās, kas izturīgākas pret nolietošanos. Tas atbilst Eiropas mūsdienu praksei un par šādu kārtību Latvijā lēmusi centrālā banka.

Lata un santīma monētas ir pietiekami vērtīga nauda, daudzu nelielu preču un pakalpojumu cenas tiek izteiktas santīmos, turklāt nereti tā, ka veikalniekam atlikuma izdošanai nepieciešamas mazās monētas. Apgrozībā esošo naudaszīmju nominālus nosaka Latvijas Bankas klientu - banku un tālāk veikalu u.c. - pieprasījums (Veikalnieks tos pieprasa bankai, banka, savukārt - Latvijas Bankai.)

Ja vēlme teorētiski apcerēt izmaksas, ko radītu mazo lata monētu nomaiņa pret banknotēm, tad jāapzinās, ka konkrētas banknotes drukāšana katrā reizē noskaidrojama drukātāju konkursā, bet kopējo izmaksu korektai novērtēšanai būtu jāierēķina arī citi izdevumi - kā centrālajai bankai (t.sk. no apgrozības izņemto monētu iznīcināšana), tā arī izmaksas dažādiem ekonomikas dalībniekiem.

Liels paldies par ātru atbildi. Par metāla 1 un 2 latu monētu izmantošanu viss loģiski. Jāpiekrīt, ka metāla nauda ir ilglaicīgāka un līdz ar to droši vien valstij izmaksā mazāk. Par mazajām 1 un 2 santīmu monētām gan nepamet sajūta, ka pakāpeniski noapaļojot cenas, bez tām pilnīgi droši varētu iztikt un atvieglot dzīvi bankām, veikaliem, pārdevējiem, kasieriem, inkasatoriem un galu galā pircējiem

     [+] [-]

, 2012-07-19 13:58, pirms 12 gadiem
zhundastocks@inbox.lv

     [+] [-]

, 2012-07-19 13:58, pirms 12 gadiem
Drošvien domājat, atkal kārtējais no spamiem un blefam par naudas pelnīšanu internetā

Jā, tā ir naudas pārsūtīšanas sistēma, KO ORGANIZĒJAM MĒS PAŠI, JA ĶĒDI TURPINĀSI, TAD VISS NOTIKS, bet ja pārtrauksi, tad tā arī paliksi bešā. Pamēģini, ko gan tu vari zaudēt. 1.50 Eiro? Vai tad tas ir tik daudz? Ir milzum daudz līdzīgu sludinājumu, kas prasa daudz lielākas summas. Bet šī... Tas ir ļoti vienkārši.
--> Reģistrējies paypal.com
--> Pārsūti 15 centus katram no zemāk esošajiem e-pastiem, kas pieteikuši sevi šai akcijai.

1. ed-c@inbox.lv
2. rosemarykitty70@europe.com
3.davemitchell077@yahoo.co.uk
4.lilmachineok1@mail.com
5. steromanhq69@post.com
6. fatmanscope@gmail.com
7. markbronson69@yahoo.co.uk
8. deneeseclarckson@yahoo.co.uk
9. crystal77@inbox.lv
10. zhundastocks@inbox.lv

PAR TO TEV LIELS PALDIES!

Un tālāk dari tiešu to pašu, ko es. Izvieto sludinājumus forumos, jo vairāk centīsies, jo vairāk saņemsi pats. Bet atceries – PAVIRZI KATRU EPASTU UZ AUGŠU UN PĒDĒJĀ IERAKSTI SAVĒJO. Sanāk, ka pirmais epasts pavisam pazudīs.Tas ir pavisam vienkārši!
LAI TEV VEICAS!!!

     [+] [-]

, 2012-08-23 16:38, pirms 12 gadiem
Latvijā ar 1 un 2 santīmiem vēl nekas. Lietuvā ir tie viņu centi 1, 2, 5, 10, 20, 50 utt vērtībās. 1 centa monēta = aptuveni 0,2 santīmi. Vot tās kad sakrājās, ir ziepes.